SÄÄNNÖT

JOUKKUE

Joukkue muodostuu 6-8 pelaajasta. Kentällä saa olla maksimissaan 6 pelaajaa. Loput pelaajat ovat varapelaajia. Varapelaaja voi tulla kentälle aikalisän yhteydessä tai joukkuekaverin ottaessa kopin. Samassa joukkueessa saa pelata naisia, miehiä, lapsia ja kyborgeja. Eläimet ovat kiellettyjä. Fierce sarjaan ei suositella alle 16-vuotiaita lapsia.

PELIKENTTÄ

Dodgeball SM-kisat pelataan sisällä. Pelikenttä on vähintään 9 metriä leveä ja 15 metriä pitkä. Kentän jakaa kahtia keskiviiva. Kentissä on lisäksi erilliset hyökkäysviivat noin 2 metriä keskiviivan molemmin puolin.

PALLOT

Virallisena pelipallona peleissä käytetään Suomen polttopalloliiton virallisia pelipalloja. Niiden tulee olla 8.25″ kumi-päällysteisiä SPPL polttopalloja.

PELIN IDEA

Tästä poliittisesti epäkorrekti ja nostalginen video Dodgeballin säännöistä, englanniksi Patches O'Houlihanin kertomana>> Instructions for Dodgeball

Pelin tarkoituksena on poistaa kaikki vastustajan pelaajat. Tämä voi tapahtua:

1. Osumalla vastustajan pelaajaan. Osuman saanut pelaaja joutuu heti poistumaan kentältä.

2. Pallon on kuitenkin osuttava vastustajaan ennen kuin se koskettaa maata, takaseinää tms.

3. Saamalla kopin vastustajan pelaaja joutuu ulos, ja yksi oman joukkueen pelaaja pääsee takaisin kentälle.

4. Pelaaja voi suojata pallolla vartaloaan osumasta.

RAJAT

Pelin aikana kaikkien pelaajien tulee pysyä määriteltyjen rajojen sisäpuolella. Dodgeball SM-kentän rajat määrittää kaukalo. Pelaaja voi poistua määritetyltä pelialueelta hakemaan palloja, mutta hänen on palattava pallon haun jälkeen välittömästi takaisin pelialueelle. Palloa ei saa heittää alueen ulkopuolelta.

PELIN ALOITUS

Peli alkaa sijoittamalla polttopallot pitkin keskuslinjaa – kuusi polttopalloa asetetaan riviin keskuslinjalle. Pelaajat pitävät toista kättään ennen aloitusta omassa takaseinässään. Aloitusvihellyksen/signaalin jälkeen pelaajat voivat lähestyä keskiviivaa ja hakea palloja. Tämä signaali virallisesti aloittaa ottelun. Kun pallot on haettu, on pallollisten pelaajien palattava taaksepäin hyökkäyslinjan taakse, ennen kuin he saavat heittää palloilla vastustajiaan.

PELIMUOTO

Otteluohjelmaan on varattu 5 min jokaista ottelua kohden.

Mikäli kaksi tai useampi joukkue on tasapisteissä alkulohkon jälkeen ratkeaa paremmuus seuraavasti:

1. keskinäisissä otteluissa saavutetut pisteet

2. eniten puhtaita voittoja (2-0) (kaikki vastustajan pelaajat poistettu kahdesti)

3. Last man standing (Yksi pelaaja jokaisesta tasapisteissä olevasta joukkueesta, yhtä monta palloa. Vapaasti liikkuen yhdellä kenttäpuoliskolla, ensimmäisenä poltettu tippuu pois.)

PELIAIKA JA PELIN VOITTAMINEN

Ensimmäinen joukkue, joka poistaa sääntöjen mukaisesti kaikki vastustajan pelaajat julistetaan voittajaksi. Alkusarjassa pelataan kaksi erää eli pelit voi päättyä tasan 1-1, pudotuspelit semi-finaaleihin asti pelataan paras kolmesta ja finaali paras viidestä periaatteella. Kolmella erävoitolla varmistaa Suomen mestaruuden. Alkusarjassa voittaja joukkue palkitaan 3 pisteellä ja tasapelistä molemmat joukkueet saavat yhden pisteen.

LAST MAN STANDING

Alkusarjan jälkeen pelataan perinteinen Last Man/Woman Standing. Tämä tarkoittaa että kaikki halukkaat pistetään yhdelle kentälle ja 8 palloa heitetään perään. Kaikki vastaan kaikki periaatteella pelataan sitten polttopalloa ilman rajoja. Viimeinen selviytyjä, eli polttamaton mies tai nainen kruunataan Last Man Standing tittelillä.

AIKALISÄT & VAIHTOPELAAJAT

Jokainen joukkue saa yhden (1) kolmenkymmenen sekunnin (30sek.) aikalisän per pudotuspeli. Tämän aikalisän aikana joukkue voi vaihtaa vaihtopelaajia kentälle.

5 SEKUNNIN SÄÄNTÖ

Jotta voitaisiin vähentää pelin viivyttämistä, niin sille joukkueelle vihelletään 5 sekunnin rike, jonka puolella ovat kaikki pallot yli 5 sekunnin ajan. Tämä sääntö pätee molemmille joukkueille huolimatta kuinka monta pelaajaa joukkueesta on kentällä enää jäljellä.

SÄÄNTÖJEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

Suomenmestaruuskilpailut tuomaroidaan aina 1-2 SPPL:n valtuuttaman tuomarin voimin. Nämä tuomarit tuomitsevat kaikki heitot, osumat, rajanylitykset, 5 sekunnin rikkeet, kaksintaistelut ym. Tämän lisäksi mennään ”rehtiysperiaatteella”. Pelaajien odotetaan tuomitsevan omat osumansa 100% rehellisyydellä. Jos pelaajan heittämä pallo on esim. hipaissut vastustajaa, niin pallosta saanut pelaaja siirtyy välittömästi pois pelikentältä. Pelinvalvojan päätöstä (jos joukkueet jtk. eri mieltä) pelin tapahtumista on aina noudatettava. PELINVALVOJAN PÄÄTÖS ON EHDOTON – EI POIKKEUKSIA.

SPPL – Pelaajan käytösohjeet:

1. Ymmärrä, arvosta ja noudata pelisääntöjä
2. Kunnioita tuomareiden päätöksiä
3. Kunnioita vastustajaa
4. Ole rehellinen kentällä
5. D's of Dodgeball: Dodge, Dip, Duck, Dive and Dodge!!